Zorg dat je medewerkers vanuit flow hun werk doen

Zorg dat je medewerkers vanuit flow hun werk doen

Bij flow ligt de voldoening in het doel (ik heb het gehaald!) en de beloning in de activiteit (ik ben lekker bezig!). Het beklimmen van een berg is een goed voorbeeld: de tocht (het klimmen) bezorgt je enthousiasme als de uitdaging en je vaardigheid in balans zijn. Het bereiken van de top is dan een logisch resultaat. Je helpt je medewerkers door heldere en reële verwachtingen te formuleren en door een optimale balans te creëren tussen hun aanwezige vaardigheden en de uitdaging die de taak hen biedt. Voorkom verveling en stress, benut de competenties van je mensen, investeer in de competenties die nodig zijn of worden, zodat jij en je medewerkers plezier hebben in hetgeen je doet.

Natuurlijk zijn er altijd taken en activiteiten die bij een bepaalde rol of functie horen die wellicht minder leuk zijn maar die wel gedaan horen te worden. Het gaat dan om een optimale mix van alle werkzaamheden en dat je medewerker in grote lijnen dat kan doen wat hij of zij leuk vindt. Werk wat voldoende uitdaging biedt, wat voldoening geeft en dat iemand zijn of haar vaardigheden blijft ontwikkelen. Hierbij enkele tips om bij je medewerkers zoveel mogelijk flow teweeg te brengen:

  • Doe er alles aan om je medewerkers intrinsiek te motiveren (stap 3 Competence hoofdstuk 5).
  • Geef taken die niet te moeilijk en niet te gemakkelijk zijn. Te moeilijke taken leiden tot angst, te gemakkelijke tot verveling. Stel samen een uitdagend, realistisch en persoonlijk doel.
  • Maak van het werk een spel, zodat het voelt als spelen in plaats van werken.
  • Praat met je medewerkers vanuit je missie, droomdoel en waarden. Ga in gesprek over missie, doel en waarden, deel ze met elkaar en pas ze toe.
  • Experimenteer. Dit geeft je medewerkers ruimte om fouten te (mogen) maken. Stimuleer ze om snel fouten te maken en snel te leren.
  • Creëer een inspirerende werkplek en -omgeving, zodat ze vanzelf dat gedrag laten zien wat nodig is om de resultaten te behalen. Denk ook aan de mogelijkheid van thuiswerken en stem de plekken af op het soort werk. Dus ook plekken om je te concentreren.
  • Zorg dat de ondersteunende systemen en hulpmiddelen werken en ten dienste staan van het te bereiken eindresultaat, zodat alles aanwezig is voor je medewerker om dat te doen wat nodig is.
  • Zorg dat er open communicatie is. Geef direct feedback en leer je medewerkers dit ook te doen bij elkaar. Het is belangrijk dat iedereen snel en efficiënt met elkaar kan communiceren.
  • Richt je op kleine stapjes die gemakkelijk te zetten zijn. Zo help je je medewerker om doelen te realiseren en gaan ze continu vooruit.

 

Hulpformulier groeigesprek: http://www.s4u.me/8