let een stevig fundament onder je bedrijf en focus op datgene wat belangrijk voor je is
,

5 tips om focus te houden

Focus houden op datgene wat je nu wilt doen, wat je vandaag af wilt krijgen, dát is de sleutel tot succes. Maar in de ‘waan van de dag’, als alles om je aandacht schreeuwt, je klanten, je collega’s en al je taken. Herken je het volgende ook? Ineens ontdek je dat je iets anders aan het doen bent dan wat je wilde. Wellicht ben je met te veel dingen tegelijk bezig, je hebt te veel te doen en het moet natuurlijk wel allemaal gebeuren. Je bent en voelt je erg druk, maar je produceert niet de resultaten die je voor ogen hebt. Je werkt hard en bent de hele dag druk, maar je hebt niet gedaan wat je wilde doen.

Mensen die succesvol handelen en hun doelen realiseren, hebben een duidelijke focus op het afronden van de belangrijkste taken. Zij laten zich niet afleiden en verliezen zich niet in het geven van aandacht aan de verkeerde zaken. Jouw energie is beperkt weg te geven. Je zult dus zorgvuldig moeten bepalen waar je wél en waar je geen aandacht aan wilt besteden. Hierbij 5 tips die je helpen om focus te houden:

 1. Focus houden op hetgeen jij wilt
  Om de goede dingen te doen en focus te houden, is het belangrijk dat je leert om de juiste prioriteiten te stellen in de ‘waan van de dag’. Een handig hulpmiddel dat uitblinkt in eenvoud is het kwadrant van generaal Eisenhower. (zie het figuur onder deze blog) Met behulp van het kwadrant kun je een start maken met een planning, waarbij de taken met de meeste prioriteit voorgaan. (ps wil je meer weten over dit kwadrant? Stuur een mail naar info(at)suc6foryou.nl)
 2. Werk met een week- en dag planning
  Zo breng je structuur aan in je werkzaamheden en zorg je dat jij je minder snel laat afleiden door je omgeving. De ‘waan van de dag’ verwijst naar ‘nu’ en dat is altijd dringend en schreeuwt altijd om je aandacht. Een goede planning helpt je om focus te houden, om snel besluiten te nemen als er onverwachte zaken op je pad komen en ook om datgene te doen wat je van plan was om die dag af te krijgen.
 3. Start met je meest belangrijke taak
  Reserveer ruimte in je agenda als je ongestoord wilt werken en begin met je meest belangrijke taak van die dag. Ga alle afleiding uit de weg en focus alleen op deze ene taak. Deze taak krijgt op dat moment al je aandacht en energie.
 4. Creëer een plek waar je ongestoord kunt werken
  Creëer letterlijk een werkplek en ruimte in je omgeving om ongestoord te kunnen werken. Zodat jij op je best bent. Voorkom op zo’n moment dat je wordt gestoord door anderen, door allerlei documenten en spullen op je bureau of door een notificatie van je e-mail of Social Media. Zet ook je smartphone uit.
 5. Laat je niet verleiden door resultaat op korte-termijn
  Plan elke week 2 uur vrij in je agenda voor strategie. Benut die tijd om na te denken over de lange termijn en te toetsen waar je nu staat. Waarom? Omdat veel ondernemers te veel gericht zijn op de korte termijn. En daarbij geldt de wetmatigheid: als je je aandacht richt op de korte termijn, dan handel je ook op de korte termijn en kom je niet toe aan de activiteiten die nodig zijn voor successen op de langere termijn.

 

Met het toepassen van deze 5 tips stem jij je aandacht en je energie af op hetgeen je nu doet. En dat is wat je wilt: focus houden op dat wat je nu wilt doen, zodat je het optimale resultaat krijgt van je handelen en je doelen realiseert. Dat geeft energie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie