Het laatste kwartaal staat voor de deur. Je hebt nog 100 dagen om 2023 succesvol af te ronden. Alweer een jaar geleden heb je je jaardoelen en begroting voor 2023 opgesteld en zowel jij als je team stonden daar vierkant achter. Nu komen de jaarcijfers tot en met het 3e kwartaal binnen. Voor velen is dat het moment van de waarheid: lig je op koers of moet je gas geven in de laatste 100 dagen?

Deze blog met 5 tips is bedoeld ter inspiratie voor als je tot de conclusie komt dat je in de laatste 100 dagen vol aan de bak moet, of gewoon omdat je weet dat je door een estafette van 100 dagen te lopen, je samen het verschil gaat maken. Juist in een tijd waar veel bedrijven kampen met een tekort aan handen en te hoge werkdruk is het slim om de tips op te volgen.

5 Tips voor de laatste 100 dagen om 2023 succesvol af te ronden

Kijk naar je huidige jaarplan en maak – als je niet op koers ligt – een plan van aanpak met maandelijks te realiseren tussendoelen en het einddoel over 100 dagen. Let wel: maak ‘t niet langer dan 1 A4’tje! Zorg dat de maandelijkse resultaten worden opgeleverd en bespreek ze met elkaar. Dat zorgt voor focus, vooruitgang en geeft nieuwe energie.

 1. Dwing jezelf om belangrijke zaken dringend te maken. Wat wil je nog realiseren? Verspil zo min mogelijk kostbare tijd en neem de 72 uur-regel voor motivatie in acht: zorg dat je binnen 72 uur een concrete activiteit begint als je iets dit jaar nog wilt verwezenlijken.
 2. Zorg dat degenen die het best presteren in je bedrijf – volgens je maatstaven om 2023 succesvol af te ronden – het voor het zeggen hebben. Dit zijn niet automatisch de mensen met macht of hoger in hiërarchie. Dat doet misschien even pijn, maar doorpakken moet als je de laatste 100 dagen succesvol wilt afronden. Laat de juiste mensen in een team het voortouw nemen. Faciliteer ze en zorg dat ze alleen met klanten bezig zijn, veel orders binnenhalen en veel waarde realiseren voor die klanten. Schrap overleggen en bijeenkomsten die er niet toe doen.
 3. Laat je zo min mogelijk afleiden. Hoe verleidelijk het ook is, bijvoorbeeld als je een groot succes hebt geboekt of als je een teleurstelling te verwerken krijgt (de afleiding is immers hetzelfde). Richt je op een doel en laat je niet door afleidingen tegenhouden. Wat je aandacht geeft, groeit.
 4. Elimineren, automatiseren, outsourcen en delegeren. Een tip van Timothy Ferriss (auteur van Een werkweek van 4 uur) die je veel tijd kan opleveren, mits je de tijd neemt om echt kritisch te kijken naar je taken en je werk, is het doorlopen van de volgende vier stappen.
  • Elimineren. Wat kun je stoppen zonder dat iemand het mist? Elimineer dat!
  • Automatiseren. Welke taken komen telkens terug? Kijk wat je snel kunt automatiseren!
  • Outsourcen. Welke taken kunnen anderen beter en/of voordeliger dan jij? Kijk wat je kunt outsourcen!
  • Delegeren. Maak je mensen verantwoordelijk en geef ze ook de ruimte om die verantwoordelijkheid te nemen. Laat ze zelf beslissingen nemen, in plaats van dat ze overal toestemming voor moeten vragen. Je hoeveelheid e-mail zal halveren!

Wie al deze dingen doet, is niet lui, maar krijgt meer tijd om te focussen op die dingen die echt belangrijk zijn om 2023 succesvol af te ronden. Rest nog één vraag: wat ga jij na het lezen van deze blog concreet doen om 2023 snel, soepel en succesvol af te ronden?

Bij het schrijven van deze blog heb ik me laten inspireren door:

 • Vaart maken; energiek veranderen in 90 dagen. Hans van der Loo. Van Duuren Management. 1e druk September 2014. ISBN: 9789089652485.
 • Drive. De verrassende waarheid over wat ons motiveert. Daniel H. Pink. Business Contact. 7e druk december 2013.
 • De Rockefeller strategie. Het handboek voor snelgroeiende bedrijven. Verne Harnish. Business Contact. 3e druk november 2011.
 • Een werkweek van 4 uur. Leid een rijk leven zonder veel te doen. Timothy Ferriss Forum 9e druk 2009 ISBN: 9789022547953.