Zelfcompassie

Hoofdstuk Voortgang
0% voltooid

Zelfcompassie

Zelfcompassie en aardig zijn voor jezelf is het belangrijkste wat jij te doen hebt. Mensen die alleen maar aardig en begripvol zijn naar anderen en te weinig zelfcompassie hebben branden uiteindelijk op. Herken jij jezelf ook in mensen die constant bezig zijn om zichzelf te bewijzen, beter hun best doen en te hoge eisen stellen aan zichzelf? Misschien heb jij ook moeite met kritiek, heel snel een oordeel klaar over de ander.

Zelfcompassie gaat over het accepteren van jezelf zoals je werkelijk bent. Vriendelijk en ondersteunend naar jezelf zijn en je tegelijkertijd bewust zijn van je mindere eigenschappen en onvolmaaktheid. Je kunt van jezelf houden, dingen proberen die mislukken en doorgaan met de volgende actie.
Train jezelf om jezelf niet af te vallen als iets mislukt of je tekortschiet, maar om compassievol naar jezelf te zijn en te accepteren wat er is.

Gebruik het hierboven beschreven voorbeeld

Hoe zou jij een vriend behandelen als je kijkt naar het beschreven voorbeeld? Geef antwoord op onderstaande vragen.

 

Veel mensen schrikken van de manier waarop zij zichzelf behandelen in de vergelijking met hoe ze dat met vrienden doen. Als jij dit ook zo ervaart, ben je niet de enige. Zelfcompassie en vriendelijk zijn voor jezelf zit niet in onze cultuur, opvoeding en opleiding.