Rapport maken

Hoofdstuk Voortgang
0% voltooid

Rapport maken

Rapport maken zorgt voor wederzijdse afstemming, zodat er een sfeer van harmonie en respect voor elkaars wereldmodel (hoe je naar de wereld kijkt) ontstaat. Hierdoor groeit het wederzijds vertrouwen en ontstaat de bereidheid om elkaar te volgen. Als je met elkaar in rapport bent, is er een goed contact en dat is de basis voor ieder gesprek. Als jij dit bewust gaat toepassen en je er meer in verdiept zul je merken dat het maken van rapport de essentie is van een goede verbinding en communicatie met anderen.

Wanneer maak je rapport?

Dit doe je altijd wanneer het nodig is dat anderen je vertrouwen en jij snel begrip wil hebben voor jouw acties. Bijvoorbeeld bij contractonderhandelingen met leveranciers en klanten, bij het presenteren van je idee aan je medewerkers of het verdedigen van je toekomstplan voor een financiering bij een bank. Maar ook bij het opvoeden van je kinderen, onderhouden of krijgen van een relatie maak jij rapport. Rapport maken zorgt dat jij en de ander verbinden. Wanneer je éénmaal rapport hebt gemaakt met je gesprekspartner dan is het alleen maar logisch dat jij je gesprekspartner beïnvloedt en diegene jou ook. Hoe dieper het rapport is, hoe groter de kans is dat je anderen op een positieve manier kunt beïnvloeden.

Hoe maak je rapport?

Rapport maak je door je eigen gedrag in overeenstemming te brengen met het gedrag van de ander. Je start door je gesprekspartner te observeren. Dat betekent dat je scherp bent op wat je gesprekspartner doet en hoe diegene zich gedraagt zodat je langzaam diens gedrag kunt spiegelen. Je kunt dit niet alleen doen door gebaren, stem of woorden van je gesprekspartner over te nemen maar ook langzaam af te stemmen op diens model van de wereld zodat er gestaag een empathische relatie ontstaat.
Rapport maken gaat niet alleen over empathisch zijn. Soms vereist het om wanneer je gesprekspartner figuurlijk een ‘harde noot’ is om te kraken, dat jij je ook even gedraagt zoals de ander en een ‘harde’ noot bent om te kraken. Soms is dat nodig. Om de ander echt te begrijpen, om kennis te maken met iemands waarden en overtuigingen, hoe ze over zichzelf denken en waarom
ze zijn zoals ze zijn.Rapport maken gaat niet alleen over empathisch zijn. Soms vereist het om wanneer je gesprekspartner figuurlijk een ‘harde noot’ is om te kraken, dat jij je ook even gedraagt zoals de ander en een ‘harde’ noot bent om te kraken. Soms is dat nodig. Om de ander echt te begrijpen, om kennis te maken met iemands waarden en overtuigingen, hoe ze over zichzelf denken en waarom ze zijn zoals ze zijn.

Zeker wanneer je leert om respect voor ieders denkwijzen te hebben (en dat zegt niet dat je deze denkwijzen hoeft te accepteren maar alleen te respecteren dat de ander anders kan denken), kom je tot de ontdekking dat het je steeds gemakkelijker afgaat om af te stemmen op de ander. En onthoud dat wanneer je de ander op een positieve wijze wilt beïnvloeden je het beste kunt starten vanuit de ander.