Echt luisteren

Hoofdstuk Voortgang
0% voltooid

Echt luisteren

De kern van luisteren is het opzij zetten van je eigen behoeftes. Dit kan alleen als je jezelf goed kent en niet direct getriggerd wordt door een emotie of je ego en persoonlijkheid.

Herken jij het dat als jij met anderen praat, dat het vaak lijkt alsof die ander niet echt luistert en vooral bezig is om zelf iets te zeggen. En andersom dat iemand je iets vertelt en dat terwijl je luistert je allerlei gedachten krijgt die je direct met de ander wil delen. Je luistert en praat dan vooral om zelf gehoord te worden. Door hiermee te starten, krijg je niet de gewenste communicatie en verbinding.

Een ander luistert pas als zij ervan overtuigd is dat jij hun standpunten gehoord en erkend hebt. Daarna is er ook ruimte voor het luisteren naar jouw standpunten. Een handig hulpmiddel hierbij is LSD, dit staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Luisteren

  • Maak oogcontact (zie de ander).
  • Neem een actieve lichaamshouding aan.
  • Let op je gezichtsuitdrukking (90% is non–verbaal). Ben volledig aanwezig met je aandacht.
  • Merk op hoe de ander zich voelt en vraag ernaar.

Samenvatten

  • Focus alleen op dat wat de ander gezegd heeft. Voeg geen eigen woorden, invullingen of standpunten toe.
  • Geef niet je mening en geef geen oordeel.

Doorvragen

  • Zorg dat motivatie en beweegredenen van de ander helder worden.
  • Stel open vragen: wie, wat, wanneer, waarom, waar, welke, waarmee en hoe.

Door het structureel en volledig toepassen van LSD train jij jezelf om echt te luisteren, de ander te begrijpen en om beter verbinding te maken.

Pas LSD toe

Neem in het eerstvolgende gesprek met een medewerker de inzichten en methode van LSD als uitgangspunt en vraag na afloop van het gesprek hoe de ander dit ervaren heeft.

Je hebt nu kennis kunnen maken met de inzichten over hoe je verbinding maakt met jezelf en met anderen. In de volgende paragraaf deel ik inzichten die je helpen om zowel voor jezelf als voor je medewerkers verbinding te maken met het werk.