De tweede trap: basis voor wederzijdse afhankelijkheid

De tweede trap: basis voor wederzijdse afhankelijkheid

Om zinvol en effectief met anderen samen te werken en daarbij je doelen te realiseren en gelukkig te zijn, is er wederom een overwinning nodig. Nu niet op jezelf, maar een overwinning ‘met je omgeving’. Dit start met je bewust te zijn van de ‘wederzijdse afhankelijkheid’ om te komen tot het beste resultaat, je kunt het namelijk niet alleen. Covey noemt deze overwinning het resultaat van drie eigenschappen:

4. Eigenschap 4: Denk win-win.
Echte samenwerking wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie. Ga rivaliteit zoveel mogelijk uit de weg en delegeer taken, om samen te kunnen winnen.

5. Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden.
Als we elkaar werkelijk begrijpen, worden we creatiever in het oplossen van gezamenlijke problemen. Leer empathisch te luisteren en probeer autobiografische reacties te onderdrukken.

6. Eigenschap 6: Werk synergetisch.
Waardeer onderlinge verschillen en gebruik ze om tot betere resultaten te komen. Het totaal biedt doorgaans meer dan de som der delen. Het is dus verstandig om synergetisch te werk te gaan. Ga samen creatief aan de slag!

Onafhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid worden gecompleteerd door de derde rakettrap als basis voor een leven lang leren en inspireren.