Samenwerken start vanuit een gezamenlijk doel

Samenwerken start vanuit een gezamenlijk doel

Samenwerking creëert vandaag nieuwe energie om morgen het verschil te maken; om samen te acteren in een constant veranderende markt, in te spelen op de klantwensen van morgen en relaties te bouwen voor de lange termijn. Waarbij er voor beide partijen groei en winst te behalen zijn. Dat benadrukt het belang van collaboration.

Samenwerken dat je doe je niet zomaar, dat is een vak apart en als je daarmee aan de slag wilt, dan wil jij samen het verschil maken. In figuur 1 zie je een aanpak die je helpt om samen te komen tot een succesvolle samenwerking. Tijdens de opdrachten ga je hiermee aan de slag.

Als je wilt gaan samenwerken begint dat met het buiten de kaders van je eigen bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. Op zoek te gaan naar een gemeenschappelijk doel, gedeelde ambitie en vooraf te bepalen wat succesvol samenwerken voor alle partijen betekent. Je start met onderzoeken of je wilt samenwerken.

 

Vertrouwen in elkaar is de basis voor succes

In de praktijk is het handig als je samenwerkt vanuit gedeelde waarden, maar dat is geen voorwaarde. Belangrijker is dat je de juiste open mindset hebt om het samen te doen en dat je elkaar het beste gunt. Creëer de juiste voorwaarden om optimaal gebruik te maken van elkaars competenties. Het is belangrijk om de antwoorden in een vroegtijdig stadium helder te krijgen. Zonder onderling vertrouwen en het lef om los te laten komt een goede samenwerking niet van de grond.