,

Ondernemen is waarde creëren

Ondernemen is niets anders dan waarde creëren. Maar hoe definieer je de waarde die jij als ondernemer wilt creëren? Dat is niet eenvoudig in een wereld die constant en sneller verandert dan ooit tevoren. Markten verschuiven. Klanten en consumenten zijn mondiger en veeleisend. Dat vraagt veel van jou en je medewerkers en daarbij komt nog de krapte op de arbeidsmarkt en het veranderen van de verwachtingen van je medewerkers.

Hierbij onze aanpak die je daarbij kan helpen:

Hoe creëer je waarde voor alle stakeholders?

Ga er eens voor zitten en formuleer voor jezelf welke waarde jij levert aan:

  • Medewerkers. Denk daarbij aan: de balans tussen prestatie en plezier, de ruil van beloning, scholing, ontwikkeling, vrijheid, inspiratie en verantwoordelijkheid voor arbeid, ideeën, advies en productie.
  • Klanten. Denk daarbij aan het creëren van ambassadeurs/fans die jou aanbevelen. Welke bijdrage lever jij aan het resultaat en de behoeftes van je klant? In hoeverre is er sprake van co-ownership, partnership, aanvulling en uitwisseling?
  • Aandeelhouder(s). Denk daarbij aan: de investering voor de lange termijn in rendement, continuïteit en marktwaarde.
  • Maatschappij. Denk daarbij aan: de ruimte die je hebt en geeft om te ondernemen, jouw bijdrage aan de lokale gemeenschap en de wereld. Door het creëren van werkgelegenheid, leefbaarheid en geluk. Betalen van belasting en je bijdrage aan bijv. een gesloten kringloop.

 

Werkwijze en invullen van het figuur

Start met je zelfbeeld als mens, ondernemer (onderneming). We hanteren hiervoor je ‘Why How What’ van Simon Sinek en vullen dit aan met ‘Who’. Waarom doe je wat je doet en voor wie doe je er toe? Daarna kijk je vanuit je geformuleerde toekomstvisie naar het wereldbeeld dat je hebt gevormd. Hoe ziet de wereld er uit in jouw ogen en welke kansen zie je en creëer je in jouw markt? Als je dat weet en als je daar naar handelt, ga je kansen benutten en verzilveren. Op dat moment creëer je waarde voor alle stakeholders. Je maakt winst waar je trots op bent en je levert een bijdrage aan de wereld om je heen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie