Alweer enkele jaren werkt Martijn samen met Marc en neemt hij deel aan het individuele Succes for you-traject. “Marc heeft me vooral geleerd om mijn eigen keuzes te maken, om mijn gevoel te volgen zonder verlies van het zakelijk perspectief. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en is het me gelukt om door te pakken, ook bij lastige kwesties.”

“We nemen meestal de dagelijkse gang van zaken door tijdens die coachingsgesprekken, dingen waar ik tegenaan loop. Marc weet daarbij als geen ander door te vragen en het werkelijke probleem bloot te leggen. Dat is heus niet altijd gemakkelijk, maar wel nodig. Juist door die zorgvuldige analyse krijg je inzicht in hardnekkige patronen en gedrag. Dat inzicht heb je nodig om verder te komen, om die patronen te doorbreken. Het maakt immers ook duidelijk wat je het liefst zou willen. Al analyserend wordt dan meestal als vanzelf duidelijk hoe je het het beste kan aanpakken.”

“Een van de thema’s waar ik veel met Marc over heb gesproken, is bijvoorbeeld mijn manier van leiding geven. Marc heeft me geleerd hoe effectief het kan zijn om los te laten, om delen van de bedrijfsvoering over te laten aan anderen. Om te faciliteren in plaats van dicteren en medewerkers meer eigenaar te maken van het bedrijf. Dat heeft inmiddels geleid tot een stevig team van stuk voor stuk betrokken collega’s. Ook werken we nu met een systeem van voormannen die zich gedragen als ondernemers in de onderneming. We doen het hier echt met z’n allen, en dat maakt het werk uiteindelijk een stuk leuker!

“De coachingsgesprekken met Marc zijn voor mij ook toetsingsmomenten. Een mooie manier om te kunnen sparren over grote stappen of ingrijpende veranderingen, even los van mijn dagelijkse gesprekspartners. Marc denkt als een ondernemer en kent het familiebedrijf, dus heeft altijd wel nuttige tips of vragen die me net op een ander spoor zetten.”

Deze aanpak heeft Martijn geen windeieren gelegd. “We zijn gegroeid van vier naar twintig man, waaronder bijvoorbeeld ook een medewerkster voor personeelszaken en planning, en een marketingmedewerker. We weten heel goed wat we willen, hebben de taken goed verdeeld en vullen elkaar mooi aan. We verzorgen álle onderdelen van het hoveniersvak vanuit eigen huis; van ontwerp, aanleg en onderhoud tot zwemvijvers en overkappingen. Om dat te laten zien, hebben we onder andere een inspiratietuin aangelegd hier bij ons kantoor, organiseren we regelmatig klantontmoetingen en zijn we heel actief online. Daarnaast investeren we gericht in de onderlinge binding en ontwikkeling, onder andere door bijscholingen en een maandelijkse personeelsborrel. Veel mensen zijn verrast. Dit verwachten ze niet bij een hovenier. Maar ik vind het vanzelfsprekend: alleen zo kun je de beste worden!”

winnaar ondernemerspluim 2017

De Groot Hoveniers Volkel winnaar ondernemerspluim Uden

De Groot Hoveniers in Volkel ontving de ondernemerspluim 2017 tijdens het tweejaarlijkse businessgala in Uden. Dik verdiend, volgens de jury, want in krap vijftien jaar wist Martijn (35) – ondanks de kredietcrisis – zijn bedrijf uit te bouwen tot een stevige full service onderneming met maar liefst twintig medewerkers.

“De gesprekken met Marc hebben me daar zeker bij geholpen”, aldus Martijn.