Netwerken

Netwerken

“Netwerken is soms net werken.” Maar daar win je ook wat mee! Je vergroot je netwerk met meer contacten, nieuwe klanten en als jij je netwerk inzet helpt het je bij het realiseren van jouw doelen. Daarnaast doe je waardevolle kennis en inspiratie op en je werkt aan de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.

Ook bij netwerken geldt, dat niets zo erg is als een vage samenwerking. Een vage samenwerking ontstaat wanneer twee partijen verschillende verwachtingen hebben zonder dit van elkaar te weten. Het is dus zaak om duidelijk verwachtingen naar elkaar uit te spreken en heldere afspraken te maken. Wees daarin zo concreet mogelijk! Geef duidelijk aan waar jij behoefte aan hebt. Wil je geld voor bepaalde diensten, wees daar dan eerlijk over.

Net als bij een goede samenwerking ga je ervan uit dat beide partijen er iets aan hebben. Het idee is dat geven loont. Voor je inzet krijg je op termijn altijd iets terug. Wat is daarvoor nodig? In elk geval een actieve houding en de drive om elkaar te helpen. Als je wilt investeren in een netwerk dan helpen de volgende tips je bij een efficiënte voorbereiding van je netwerkgesprek:

 1. Breng in kaart wie de ondernemer is met wie je een gesprek gaat voeren.
  Zoek vooraf bijvoorbeeld uit in welke branche het bedrijf opereert: Wie zijn de klanten en concurrenten en welke ontwikkelingen spelen er. Achterhaal informatie over je gesprekspartner: Welke functie bekleedt deze precies en wat is de achtergrond (opleiding, werkervaring etc.)? Informatiebronnen kunnen zijn; brochures, websites, Linked-In, Facebook etc.
 2. Verplaats je in je gesprekspartner.
  Probeer je voor te stellen met welke moeilijkheden hij/zij worstelt. Welke ontwikkelingen zijn er bijvoorbeeld momenteel in de branche gaande? Waar denk je dat de ondernemer behoefte aan heeft? Welke hulp ver- wacht jij te kunnen bieden?
 3. Stem af op je gesprekspartner.
  Gebruik de informatie die je hebt gevonden om af te stemmen op de wensen van je gesprekspartner. Probeer alvast enkele concrete voor- stellen op papier te zetten. Je hoeft ze niet per se precies zo tijdens het gesprek te presenteren. Het kan ook als voorbeeld dienen voor wat jij allemaal in huis hebt. Het zorgt er bovendien voor dat je zelf je aanbod kritisch kunt toetsen. Stel jezelf de vraag: “Als een ondernemer dit wil, kan ik dat ook bieden?” Het is altijd goed om voorbeelden te verzamelen van soortgelijk werk dat je hebt verzet voor andere opdrachtgevers.
 4. Bedenk welke relatie je met deze ondernemer wilt aangaan.
  Hoop je er een eenmalige klus uit te slepen, of zie je mogelijkheden voor een langlopende samenwerking? Het soort zakelijke relatie die je wenst, heeft gevolgen voor je aanbod en houding tijdens een gesprek. Als je bijvoorbeeld inzet op een langdurige samenwerking, is het slim om minder te focussen op de prijs en meer op de context van de opdracht: te kijken welke acties (stappen) uit deze opdracht kunnen voortvloeien en hoe jij daar goed op kunt inspelen om waarde te leveren en een bijdrage te leveren aan de doelen van je gesprekspartner.

 

De voorgaande tips helpen je om een mindset te creëren waarbij jij je netwerk voor je laat werken. Na verloop van tijd zul je merken dat je de tips niet meer bewust gaat toepassen, omdat je ze eigen gemaakt hebt en je open aan tafel zit. Naast aanwezig zijn in het moment helpt het je om tijdens het gesprek vast te houden aan 80% luisteren en 20% praten.

 

Aan de slag

Ga voor je volgende netwerkafspraak aan de slag met de voorgaande tips en zorg zo voor een efficiënte voorbereiding van je netwerkgesprek.